Jest sezon na jagody, muszą być jagodzianki:)
Ostatnio zainspirowana muffinkami drożdżowymi z przeróżnymi nadzieniami wg pomysłu Doroty z Moich Wypieków (przepis), postanowiłam zrobić jagodzianki w formie muffinek.
Składniki na ciasto drożdżowe, (12 muffinek):
- 250g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży lub 15g świeżych
- 125ml mleka
- 2 żółtka
- 50g cukru
- 50g masła, roztopionego
- cukier waniliowy (ja dałam domowy cukier waniliowy)
Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn), dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec wyrabiania rozpuszczony tłuszcz. Ja wyrabiam robotem kuchennym. Ciasto włożyć do opruszonej mąką miski, przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (ok 1,5h)
Farsz jagodowy:
- 200g jagód
- 100g mielonego twarogu
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- łyżeczka masła
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki oprócz jagód wymieszać na gładką masę, dorzucić jagody i delikatnie wymieszać.
Formę na muffinki wysmarować masłem i opruszyć mąką.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części. Każdą część spłaszczyć i nałożyć pełną łyżeczkę farszu. Zlepić brzegi jak na bułeczkę i wypełnić tymi kulkami formę. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku w 180st.C ok 20 min.
Lukier:
Cukier wymieszać z wodą na gładko i jeszcze ciepłe jagodzianki lukrować.
Smacznego!
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części. Każdą część spłaszczyć i nałożyć pełną łyżeczkę farszu. Zlepić brzegi jak na bułeczkę i wypełnić tymi kulkami formę. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku w 180st.C ok 20 min.
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wrzątku
Cukier wymieszać z wodą na gładko i jeszcze ciepłe jagodzianki lukrować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz