piątek, 25 lipca 2014

Brzoskwiniowe oczka

Pin It
Dzisiaj kruche ciasteczka na bazie twarogu. Mają bardzo fajną strukturę, nie są za słodkie. Ja użyłam brzoskwiń, w oryginale są morele ale myślę że w sezonie można robić je z różnymi owocami. Przepis zaczerpnęłam z blogu W kuchennym oknie
Polecam!



Składniki na ciasto: (20-25 ciastek)

  • 25 dag mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag masła
  • 25 dag miękkiego twarogu
  • 1 żółtko
  • ok. 1 kg brzoskwiń

dodatkowo:
  • 1 żółtko + 3 łyżki mleka  lub wody
  • cukier puder do posypania
  • ja dodatkowo posypałam przed pieczeniem cukrem perlistym

Na tarce ścieramy dobrze schłodzone masło i dokładnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy twaróg, żółtko i szybko wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, składamy by powstały 3 warstwy, po czym ponownie rozwałkowujemy i składamy jeszcze raz. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Brzoskwinie obieramy i kroimy na ćwiartki lub ósemki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Wykrawamy koła o średnicy 8 cm. W połowie ilości wykonanych  placuszków wykrawamy koła o średnicy 5 cm, uzyskując w ten sposób obręcze.
Koła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na nich układamy obręcze. Na środku układamy brzoskwinie tak żeby wypełnić miejsce. Wierzch smarujemy żółtkiem z mlekiem, posypujemy cukrem perlistym lub zwykłym. Pieczemy w 180st.C ok 20-25 min, do zrumienienia.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, ale niekoniecznie.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz