Ostatnio wzięłam się za dynię, gotuję pyszną zupę z imbirem, piekę dyniowe słodkości, Robię puree z dyni na zimę.
Aktualnie delektuję się muffinami z twarogowym farszem i orzechowo-kokosową posypką. Zainspirowałam się przepisem bajaderki, lekko zmodyfikowałam. Muffinki są mięciutkie, bardzo smaczne, można nadziać czymś innym, np powidłami. Z przepisu wyszło mi 14 muffinek.
Składniki
suche:
2,5
szkl mąki
1,5
łyżeczki cynamonu
1,5
łyżeczki zmielonego imbiru
szczypta
zmielonej gałki muszkatołowej
1
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta
soli
Wszystkie
suche składniki wymieszać w misce.
Składniki
mokre:
2
jajka
1,5
szkl cukru
ok.
200ml przecieru z dyni
0,5
szkl oleju
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
Składniki
mokre wymieszać w drugiej misce.
Nadzienie:
250g
twarogu półtłustego
łyżka
śmietany
1
jajko
2
łyżki cukru
1
łyżeczka cukru z wanilią
Składniki
nadzienia zmiksować w malakserze.
Posypka:
0,5
szkl wiórków kokososowych
0,5
szkl orzechów ( ja dałam włoskie i migdały)
3
łyżki cukru
0,5
łyżeczki cynamonu
Składniki
posypki rozdrobnić razem w malakserze.
Łączymy
razem składniki suche i mokre, mieszamy łyżką. Nakładamy do
papilotek do połowy wysokości. Nadzienie serowe wkładamy do rękawa
cukierniczego i wyciskamy po porcji sera w środek każdej muffinki. Posypujemy obficie posypką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
175st, pieczemy 22-25 minut, aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz